2010/10/10

Sveču bizness

Sveču vēsture iestiepjas tālā pagātnē – tās pazinuši un izmantojuši jau senie romieši. Viduslaikos sveces bijušas visvairāk lietotais apgaismošanas līdzeklis. Apmēram 1818. gadā tika izgatavotas pirmās stearīna sveces, bet pirmās parafīna sveces – ap 1830. gadu. Šobrīd Latvijā darbojas vairāki sveču ražotāji. Ķekavas pagasta “Krikumiņš” ir viens no tiem.

Tāds krikumiņš vien ir
Interesantā ideja par sveču ražotnes sākšanu “Krikumiņa” saimniecei Rasmai Rudzītei radusies, strādājot tirdzniecībā – iepriekš viņa ilgu laiku tirgojusi Dobelē ražotās sveces. Sveces pārdošanai tika ievestas arī no Ungārijas, jo tās bijušas krāšņākas un interesantākas kā Latvijā ražotās. Tomēr tālā ceļa un līdz ar to lielo izmaksu dēļ tas nav bijis izdevīgi. Tā kā Rudzītes ģimenes īpašumā ir liela saimniecības ēka, kādā brīdī radusies vēlme sveču ražošanu uzsākt pašiem.
Uzņēmuma nosaukums “Krikumiņš” izvēlēts nejauši. Kamēr pati saimniece Rasma bijusi Ungārijā, viņas meita Līga devusies reģistrēt uzņēmumu. Nosaukums vēl nav bijis izdomāts. Tad nu meita steigā iedomājusies, ka mammai tas uzņēmums tāds mazs krikumiņš vien ir. Tā arī radies nosaukums. Gadu gaitā bijuši vairāki ar uzņēmuma nosaukumu saistīti smieklīgi pārpratumi. Rasma atceras, ka reiz zvanījuši un jautājuši: “Vai “Krikumiņš”? Te “Nieciņš” zvana!” (“Nieciņš” ir tirdz-niecības uzņēmums Talsos).
“Krikumiņa” saimniece Rasma Rudzīte
ar gaišu smaidu stāsta par sveču
ražošanas sākumu un ģimenes
atbalstu, eksperimentiem ar krāsām,
formām un smaržām.
Formiņas no Amerikas
Iesākumā tika apzinātas firmas, kas izgatavo un piegādā sveču mašīnas. Notika konsultācijas ar citiem sveču ražotājiem, tika vākta un apkopota informācija, līdz izvēlēts labākais variants. Kad no Vācijas tika atvestas iekārtas, varēja uzsākt aktīvu sveču ražošanu.
Lielākoties tiek izmantotas no ārzemēm ievestas izejvielas: krāsvielas nāk no Vācijas, atsevišķas izejvielas tiek ievestas arī no Lietuvas. Parafīnu “Krikumiņš” iepērk Latvijā no uzņēmumiem, kas to ieveduši no ārvalstīm. No vietējiem ražotājiem ķekavieši iepērk daktis. Interesantas un atraktīvas sveču formiņas saimniece atvedusi no Amerikas. Tās tiek izmantotas, lai veidotu dažādu formu sveces – tiek izlieti parafīna sunīši, kaķīši un citi dzīvnieciņi. Diemžēl laika trūkuma un slimības dēļ Rasmai tās šogad uz svētkiem nav sanācis izgatavot. Tomēr “Krikumiņa” ražoto sveču klāsts ir ļoti plašs – dažādu krāsu, formu un faktūru parastās un eglīšu sveces uz svētkiem priecēs daudzu sirdis.
Šī ir svece ar kafijas smaržu – ienākot
telpā, jūtams spēcīgs, vedinošs un
mājīgs kafijas aromāts.
Uzsākot sveču ražošanu, protams, sākumā tika pieļautas kļūdas. Bija jāapgūst sveču ražošanas mašīnu tehniskās īpatnības un sveču liešanas tehnoloģijas vispār. Arī šobrīd daudz kas tiek apgūts un radīts eksperimentējot. Šajā gadā saimniece Rasma izmēģinājusi smaržīgo sveču ražošanu. Mājīgajās ražotnes telpās var just kafijas sveces aromātu, telpās iedegtas desmitiem sveču, un “Krikumiņa” darbinieces īsi pirms ziemassvētkiem vēl steidz saiņot eglīšu svecītes. Pārņem sajūta, ka esam nokļuvuši pasaku zemē pie čakliem rūķīšiem.
Šogad ķekavieši piedāvā jaunas
oriģinālas formas Ziemassvētku
eglīšu sveces – dažādu krāsu
parafīna “eglītes”.
Astoņi gadi ģimenes biznesā
Kā sveču ražotāji “Krikumiņš” darbojas jau aptuveni astoņus gadus. Uzņēmuma vadītāja atzīst, ka Ziemassvētku laikā, kad sveces deg ikvienā mājā, tikai ar lielām pūlēm un smagu darbu ir iespējams nodrošināt pasūtījumu izpildi. “Krikumiņš” darbojas kā īsts ģimenes uzņēmums. Liels atbalsts ražošanā un preces piegādāšanā pasūtītajiem Rasmai ir dēls Andris. Meita gan atrodoties ASV, bet, ja nepieciešama palīdzība tulkojumu veikšanā, Rasma zvana viņai. Pavisam “Krikumiņā” darbojas desmit cilvēku. Saimniece kā nenovērtējamus uzņēmuma darbībā un sveču ražošanā min sveču lējēju Juri un darbinieci Vizmu, kam “ Krikumiņā” ir daudz dažādu pienākumu.

Sveču maģija
Ziemassvētku laikā ikvienā mājā tiek iedegtas svecītes – gan svečturos, gan eglītē. Sveču liesmas izgaismo un rada siltumu, mieru un labsajūtu gan istabās, gan cilvēku sirdīs. Sveces ir arī skaista un ar pozitīvu enerģiju piepildīta dāvana. Ar sveču dedzināšanu saistās dažādi rituāli un ticējumi. Senie latvieši sveču taukus Ziemassvētku laikā izmantojuši, lai zīlētu nākotni. Pastāv uzskats, ka ar sveces maģiskajām īpašībām un uguns spēcīgo enerģiju iespējams attīrīt telpu un cilvēku no negatīvajām izjūtām. Sveču lējēja Rasma gan dod tīri praktisku padomu: “Kad dedzināt resnās sveces, maliņas bieži vien paliek neizkusušas. Tādos gadījumos nepieciešams nogriezt dakts melno nodeguli. Tad svece deg ilgi un gaiši.”

Nav komentāru: