2010/10/11

Sveču māksla

Vien stunda brīva laika nepieciešama, lai parastu baltu sveci pārvērstu mākslas darbā, piešķirot tai dabisku aromātu. Tā būs gan lieliska dāvana draugiem Ziemassvētkos, gan pašiem mājās Adventes noskaņām. Par sveču iekrāsošanu, rotāšanu un aromatizēšanu padomus sniedz Iecavas ziedu salona "Avēnija" floristikas amata meistare Līga Grīnberga.

Ja neapmierina veikala sveču krāsa, ja gribas tās precīzi pieskaņot Adventes vainagam vai galda dekoram, atliek vien pašam iekrāsot sveci vēlamajā tonī, kas aizņem 45 – 60 minūtes. Tas neprasa ne īpašus materiālus, ne speciālās krāsas, šo darbiņu var paveikt katrs.

Var pagatavot arī mīļam cilvēkam īpašu sveci, ņemot vērā viņam tīkamāko krāsu un smaržu, un tāda izmaksās krietni lētāk, nekā iegādājoties līdzīgu veikalā. Piedāvājam trīs variantus, kā to izdarīt. Kad pamati apgūti, var brīvi eksperimentēt ar krāsām, ziedlapiņām un ēteriskajām eļļām.

Rožu svece

Darbam nepieciešama balta svece, ota, parafīns, mazs katliņš, vaska krītiņi un izkaltētas rožu ziedlapiņas. Visvienkāršākais variants – mazās aromātiskās rožu tējas sveces iegādāties jau rozā krāsā, arī lielo sveci nopirkt līdzīgā tonī, tad to apstrādāt ir ļoti viegli. Mazliet sarežģītāk ir pašam krāsot parafīnu, apstrādāt baltu sveci. Visvieglāk to izdarīt ar vaska krītiņiem, bet der arī citas krāsas, kuras šķīst taukos – lūpu krāsošanai vai gleznošanai domātās.

Vispirms izkausē parafīnu, un, ja tas ir balts, ar vaska krītiņiem iekrāso rozīgu. Ērti strādāt ar mazu teflona katliņu, ko vēlāk viegli iztīrīt, vai jebkuru citu trauku, kam ir bieza apakša. Parafīna kušanas temperatūra ir 50 – 70 °C (atkarībā no sastāva), tāpēc tas jākarsē pavisam īsu brīdi. Bet darba procesā parafīns vairākkārt sacietē, tas palaikam atkal jāizkausē, tāpēc vieglāk strādāt ar elektrisko plītiņu, kas visu laiku ieslēgta vismazākajā režīmā. Izmantot var arī jebkuru citu plīti.

Sveces dekoratīvajai apstrādei piemērota ota ar asiem sariņiem, mīksta der tikai rožu lapiņu pielīmēšanai. Ņem otiņu, apsmērē vienu lapiņas pusi un ar pirktiem to stingri piespiež pie sveces. Ieteicams lapiņas kārtot nevis precīzi, bet gan mazliet haotiski. Pēc tam ar ātrām kustībām uzziež parafīnu uz pielīmētās rožu lapiņas, to neizlīdzinot, tad ir dabiskāks efekts. Lapiņu līmēšanu sāk no sveces augšas un pamazām virzās uz leju.

Parafīnam visu laiku jābūt mīkstam, tas nedrīkst sākt cietēt, tad rožu lapiņas sliktāk pielīp, turpretim dekoratīvajai apstrādei tieši vajadzīgs nedaudz sacietējis. Ja parafīns ir pārāk šķidrs, tas notek, ja pārāk ciets – nokrīt.

Tad ar otu paņem nedaudz parafīna un sveces augšu it kā sadursta, sabaksta ar sariem, tā iegūstot matētu, mazliet antīku efektu. Sānus turpretim sašvīkā – ar otu uzliek karstu parafīnu un ar straujām kustībām krāso, kamēr parafīns sacietē. Tieši tajā brīdī, kad masa sāk sacietēt, to iespējams saskrāpēt ar otas asajiem sariņiem. Ja svece jau ir krāsaina, parafīna kārtiņai jābūt ļoti plānai, lai krāsa spīd cauri, un biezai, tonējot baltu sveci.

Beigās ar otu paņem nedaudz parafīna un sadursta ar sariņiem arī pielīmētās rožu lapiņas.

Kad svece sāks degt, tā sasildīs izmantotās smaržvielas, garšvielas, rožu lapiņas, aromātiskās ēteriskās eļļas, un telpā lēnām izplatīsies patīkams aromāts. Dedzinot viscaur aromatizētās sveces, aromāts reizēm ir pārāk spēcīgs (īpaši, ja nav izmantotas dabīgās ēteriskās eļļas), turpretim šādai svecei tas ir neuzbāzīgs, tikko jūtams.

Kanēļa svece

Darbam vajadzīga balta svece, kanēļa standziņas (lēti var iegādāt vairumtirdzniecības bāzēs, piemēram, "Gemoss"), kanēļa pulveris, otiņa, katliņā un parafīns kausēšanai. Piemērota ir svece, kas nav īsāka par 15 centimetriem, aptuveni 7 cm diametrā, jo maza noslīkst kanēļa standziņās. Ap sveci apliek gumiju, lai vieglāk strādāt, aiz tās saliek kanēļa standziņas. Izvēlas nevienādās, kas mazliet atraisījušās, un liek ar nelīdzeno virsmu uz ārpusi, lai līdzenā piekļaujas svecei. Dažādā garuma kanēļa standziņas nolīdzina ar sveces pamatni.

Izkausē balto parafīnu un pievieno tam malto kanēli – tas gan ietonē masu dabiski brūnā krāsā, gan aromatizē sveci. Ziemassvētku noskaņai var pievienot arī maltas krustnagliņas, apelsīna vai citas ēteriskās eļļas. Karstu parafīnu ar otiņu salej starp standziņām, noklāj sveces apakšu, tad aizpilda telpu starp sveces apakšu un standziņām, lai tās labāk salīp kopā (standziņu saskarsmes virsma ir maza), un to pašu dara arī no augšas, lai likvidētu pēdējas spraugas starp standziņām un sveci. Tad noņem gumiju un arī tur uzliek parafīnu. Tālāk apstrādā tāpat kā rožu ziedlapiņu sveci – vispirms sadursta tai augšu, pēc tam sašvīkā sānus.

Kad svece nodegusi līdz kanēļa standziņām, to tālāk var arī nededzināt, bet gan izmantot kā svečturīti – ieliekot tajā baltu tējas sveci. Ja uz galda saliek vairākus šādus dekorus, Ziemassvētku noskaņa ir klāt!

Anīsa zvaigznītes

Ļoti dekoratīvi izskatās svece, kas izrotāta ar anīsa zvaigznītēm. Parafīnu izkausē, krāsvielai izmanto nedaudz vaska krītiņu vai kanēli un krustnagliņas, un izlej masu plānā kārtiņā uz šķīvja. Ja patīk anīsa smarža, var samalt anīsa sēkliņas vai pieliet anīsa ēterisko eļļu. Darba gaita: iemērc parafīnā anīsa zvaigznītes vienu pusi, to pielipina pie sveces, nedaudz pietur, kamēr sacietē, pēc tam ar otiņu gar katras zvaigznītes staru vēl sapilda parafīnu. Sveces iekrāso un apstrādā tāpat kā iepriekšējās.

***

Svarīgi

Nekādā gadījumā parafīnu nedrīkst dedzināt, jo tad telpā izplatās indīgi dūmi, turklāt pievienoto garšvielu aromāts un ēteriskās eļļas strauji izgaro, tās zaudē savu efektivitāti un vēlāk vairs nebūs jūtamas.

***

Rožu svece

1. Lapiņu apsmērē ar parafīnu.

2. Ar rokām stipri piespiež lapiņu pie sveces.

3. Rožu ziedlapiņu strauji pārklāj ar parafīnu.

4. Ņem parafīnu un ar otas sariem sadursta sveces augšu.

5. Ar asām kustībām apstrādā sveces sānus.

6. Vienas šādas sveces apstrāde prasa vien 45 minūtes.

***

Kanēļa svece

1. Vispirms aiz gumijas nostiprina standziņas.

2. Sveci noliek stāvus un sakārto standziņas.

3. Salej parafīnu starp standziņu spraugām.

4. Apstrādā sveces apakšu, rūpīgi salej spraugās parafīnu, lai nostiprinātu standziņas.

5. Pēc tam parafīnu ar otiņu salej no augšas, noņem gumiju un apstrādā arī vidu.

6. Gatava svece.

Nav komentāru: