2010/10/08

Latvijas sveču ražotnes

Kas jūsuprāt apgādā Latvijas veikalus ar svecēm? Vai zināt kādu sveču lielvalsti? Bet es sava pētījuma nolūkos veicu izpēti Latvijas veikalos „Divi Plus”, „Drogas”, „Vītoli”, „Top!”, „Freko”, „Maxima”, „Rimi” un sava pagasta veikalā „Vītoli”. Interesanti bija noskaidrot, ka Latvijas veikalos pārdošanā ir ne tikai Latvijā ražotās sveces no sveču ražotņu uzņēmumiem „Dobeles Candles” un Ventspils uzņēmuma SIA „Diana Sveces”, bet arī Polijas, Ķīnas, Vācijas un Lietuvas sveces tiek pārdotas Latvijā. Manuprāt, mums, latviešiem, ir jālepojas ar visu, kas tiek ražots Latvijā — tādēļ piedāvāju nelielu ieskatu Latvijas sveču fabrikās Dobelē un Ventspilī:

Dobele - „Dobeles Candles” Dobelē ražo augstas kvalitātes sveces — interesantas un dažādas. Viss netiek noskatīts izstādēs, arī Dobeles ražotnē ir paraugu departaments, kas izstrādā jaunas formas. Uzņēmumam ir savs dizainers. R.Sols atzīst, ka Latvijas tirgus vēl nav attīstījies un pircējiem nav tik augstas prasības kā citās valstīs: „Mūsu cilvēki nepievērš tik lielu uzmanību niansēm un neiedziļinās tajā, kāda svecei ir iekšpuse vai apstrāde. Citur Eiropā pircēji ir daudz zinošāki, viņiem skaidrs, kā atšķiras pulverspiestā un rustikveida svece. Kad atbrauc kāds klients, viņam ir būtiski, lai svece būtu viscaur vienā krāsā.” Dobeles ražojumi nedrīkst pilēt un dūmot. „Mēs neapgalvojam, ka pilnīgi visas ir perfektas. Jebkuram var gadīties pa kļūmei. Taču standartizētās nedrīkst pilēt. Mūsu cilvēki to varbūt nepamana, bet Eiropas patērētājam tas ir svarīgi,” uzsver speciālists. Dzirdēts, ka sudraba un zelta sveču pārklājums ir kaitīgs veselībai. „Nav tik traki. Laboratorijā notiek testi, lai mūsu produkcija iegūtu Eiropā atzīto ekoloģisko preču zīmi Swon. Prasības ir stingras,” skaidro R.Stols. Dobelē tiek ražotas arī aromātiskās un pretodu sveces. Visus produkcijas veidus nav iespējams nosaukt. Rustikāls — raupji apdarināts, veidots primitivizētā formā

Ventspils - SIA „Daiana Sveces” SIA „Dianas Sveces” mātes uzņēmums „Diana Lys Hald" AS ir lielākais sveču ražotājs Dānijā. Uzņēmuma trijās ražotnēs tiek ražotas gan dekoratīvās sveces (galvenokārt, roku darbs), gan mašīnsveces. "SIA Diana Sveces" sveču ražotnē Ventspilī sākotnēji paredzēts ražot dekoratīvas, roku darba sveces un izvietot daļu no „Diana Lys Hald" AS īpašumā esošajām sveču mašīnām. Mātes uzņēmuma reputācija un pieredze sveču ražošanā un pārdošanā ir garantija Ventspilī ražoto sveču noietam. Sveču ražotne atrodas Ventspils brīvostas teritorijā un ir veiksmīgs Ventspils pašvaldības, brīvostas un privātuzņēmēju sadarbības projekts. Latvieši ražo ne tikai parafīna vai stearīna sveces, kā sākotnēji varētu šķist, bet arī sveces no bišu vaska. Šīm svecēm piemīt lieliska smarža, taču tās strauji izdeg — izdegot izdalās patīkama smarža. Latvijā nav ne viens liels uzņēmums, kas būtu specializējies bišu vaska sveču ražošanā, bet ir mūsu veikalos pieejama bišu vaska sveču produkcija no šādiem uzņēmumiem: SIA „Deiva”, z/s „Ozolāji”. Protams, interneta veikalos ir iespējams iegādāties bišu vaska svecē, bet nav skaidri norādīts ražotājs.

Nav komentāru: