2010/10/11

Sveču liešana

Sveci izliet nav grūti, katrs to var izdarīt, izmantojot veikalā pirktus vai pat mājās atrodamus materiālus.

Materiāli

Svecēm parafīnu var iegādāties gan aptiekās, gan mākslinieku preču veikalos, piemēram, "Radošo darbu galerijā". Tas nopērkams dažādos iesaiņojumos un maksā diezgan dārgi (piemēram, 5 kg – ap 17 latiem). Lētas nav arī veidnes, cenas sākas no trīs latiem. Tās izgatavotas no plastmasas konusa, piramīdas, cilindra, trijstūra un citās formās. Vēl nepieciešams degļa diegs, ko pārdod pa metriem, bet parafīna krāsošanai – arī speciālās krāsas.

Ja materiāli šķiet par dārgiem, labi var iztikt arī ar mājās atrodamām lietām. Liešanai izmanto sveču atlikumus, parafīna iekrāsošanai – vaska krītiņus, bet par formiņām noder plastmasas trauciņi (glāzītes, šampūnu pudelītes, krēmu bundžiņas utt.), tā iegūstot gana interesantas sveces.

Vēl nepieciešams katliņš un viens vai vairāki trauciņi (vēlams ar rokturi un snīpīti) parafīna sildīšanai, kā arī kociņš dakts gala uztīšanai.

Darba gaita

Vispirms parafīnu ieliek metāla vai citā karstumizturīgā traukā un karsē ūdens peldē diezgan lielā temperatūrā.

Tikmēr sagatavo formu – dakti iebīda pa apakšu veidnē, galā aizsien mezglu, izvelk augšā, galu aptin ap kociņu un piefiksē.

Tiklīdz parafīns izkūst, to lej sagatavotajā veidnē, pieturot iestiprināto dakti. Tā kā parafīns ātri sacietē, visu paredzēto daudzumu izlej uzreiz. Ja vēlas jaukt krāsas, katliņā vienlaikus silda vairākus trauciņus. Kad parafīnu ielej, veidni uzreiz liek dzesēt aukstā ūdenī. Visātrāk parafīns sacietē sniegā uz palodzes.

Parasti svece sacietē apmēram stundas laikā. Lai to izņemtu, vispirms nogriež daktij mezglu un vai nu attaisa veidnei sānus, vai arī izceļ sveci pa augšu. Parastos plastmasas trauciņus pārgriež.

Dekorēšanai noder jebkādi sveču pārpalikumi. Tos iegremdē šķidrā parafīnā, tad pielīp kā ar līmi. Dekorus gatavo arī speciāli – no pakusuša parafīna izveido lapiņas, ziediņus un citas formas.

Nav komentāru: