2010/10/10

No virtuves eksperimenta līdz nopietnam biznesam

Draudzeņu, mākslinieces Ievas Deksteres un ekonomistes Elīnas Čīmas, darbošanās virtuvē, lejot ekoloģiski tīras sveces, pārvērtusies nopietnā biznesā. Iepriekš Ieva darbojās ar modi un interjeru, Elīna — kafejnīcu nozarē. Ziemassvētku laikā viņas ir tik aizņemtas, ka sarakste noris internetā. „Runātāja” ir Ieva, un e–pasts ceļo no ASV. „Vienmēr esam piedomājušas pie tā, ko ēdam un elpojam, kā rezultātā radās doma par ekoloģisku, ilgi degošu un gaumīgi iepakotu sveču ražošanu. Eksperimentēt sākām savā mājas virtuvē ar dažādiem materiāliem, līdz nonācām pie sojas vaska, kas attaisnoja mūsu liktās cerības,” stāsta Ieva. Veikalos nopērkamajās svecēs lielākoties izmantota nafta un sintētiskie materiāli.

Pamazām radās arī doma par biznesu, un pēc nepilna gada jaunās uzņēmējas pārdeva pirmo sveci. „Izkristalizējās nākotnes vīzija par dabīgu produktu līniju, un mēs ķērāmies pie darba, liekot lietā Elīnas stipro pusi — ciparus, kalkulācijas — un manas mākslinieciskās dotības. Rezultātā radās mūsu pirmā svece ar pīlādžiem un brūkleņu mētrām no kolekcijas „Naturella”,” teic Ieva. Nu viņas ražo četru veidu sveces ar deviņiem aromātiem.

Tieši Japāna ar savu kultūru un pieprasījumu pēc dabīgiem produktiem šķita pievilcīgs tirgus — tas tagad patērē 70% „Munio Candela” ražojumu. Risks, nopērkot biļetes uz Tokiju, lai piedalītos plašā izstādē, ir atmaksājies. Eksports rit arī uz Dāniju, Vāciju, Franciju, Itāliju, Īriju, Luksemburgu. No virtuves eksperimentiem izaugusī firma dod darbu sešiem cilvēkiem.

Ieguldīts ap 10 000 latu, iztiekot bez kredītiem. Elīna un Ieva savu biznesu sāka 2007. gadā līdz ar pirmajām nopietnajām krīzes pazīmēm, tādēļ nolēma būt piesardzīgas, rīkoties pakāpeniski, neiesaistot banku aizdevumus vai investētāju atbalstu. Ieguldot katrā jaunā produktā, viss tiekot izsvērts un pārdomāts divkārši. „Krīzes rezultātā esam iekārtojušas ražotni par pieņemamu īres cenu,” piebilst Ieva, uzsverot, ka pašreizējo situāciju viņas vērtē kā ļoti audzinošu.
 

Nav komentāru: